Chłodnik z kalarepą

kardamonovy
Zupy
24.08.2018 11:36
Chłodnik z kalarepą

Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Niedawno mieliśmy konsultację z dietetykiem, który jak najbardziej potwierdził, że z tej diety należy wyeliminować cukry, drożdże, mąkę pszenną i produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Podobne przepisy: Gazpacho Chłodnik szczawiowo-ogórkowy Chłodnik z ogórkami i awokado Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym Chłodnik litewski Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis, mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek). Lub aż. Składniki: 700 ml kefiru (można użyć jogurtu naturalnego) 1 średnia kalarepa 2 ząbki czosnku pęczek koperku sok z połowy cytryny dwie spore garści uprażonych ziaren słonecznika sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kefir wlewamy do garnka. Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Ważne jest żeby czytać składy produktów i z automatu wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Wygraj z candidą Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje, sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty (o jak dooobrze), co do których też nie byłam pewna. Zdjęcie było robione na szybko, bo obok leżała sterta desek do zeszlifowania i pomalowania (na tła do bloga). Dodajemy do tego poszatkowany koperek, rozdrobnione ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Zdjęcie nie jest najwyższych lotów, ale najnormalniej w świecie szkoda mi nie publikować tego przepisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/chlodnik-z-kalarepa/