Congee z boczniakami i jajkiem

Łukasz
Śniadania
02.03.2024 9:19
Congee z boczniakami i jajkiem

Przepis na congee — chiński kleik ryżowy podany ze smażonymi boczniakami, pięciominutowym jajkiem, szczypiorkiem oraz sezamem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/03/congee-z-boczniakami-i-jajkiem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszne Congee z boczniakami i jajkiem - idealne na zimowe popołudnie!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 8g
  • Węglowodany: 48g
  • Białko: 11g

Składniki

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 duże boczniaki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przepis

Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, ten przepis jest dla Ciebie. Congee to tradycyjne, azjatyckie danie, które w zależności od kraju może różnić się dodatkami, ale zawsze bazuje na długim gotowaniu ryżu. W naszym przepisie ryż jest gotowany z bogatym bulionem warzywnym, co nadaje zupie głębię smaku. Boczniaki dodają dania tekstury i lekkości, a jajko na twardo sprawia, że jest sycące. Możesz dodać więcej warzyw, jeśli chcesz. To danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a dzięki dużej ilości białka pomoże Ci utrzymać siłę na zimowe dni. Możesz przygotować to danie z wyprzedzeniem i podgrzewać - smakuje równie dobrze na drugi dzień. To danie będzie doskonałym dodatkiem do Twojego repertuaru kulinarnego - jest szybkie, proste do przygotowania, a jego smak z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Nie wahaj się, spróbuj!

  • Umyj ryż i wrzuć do garnka. Dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny, aż ryż stanie się miękki i lepki.
  • Podczas gotowania ryżu, umyj i pokrój boczniaki na cienkie paski. Podsmaż na patelni z dodatkiem oleju sezamowego.
  • W rondelku ugotuj jajka na twardo. Gdy jajka będą gotowe, ostudź je, obierz i pokrój na połówki.
  • Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj do niego podsmażone boczniaki. Dopraw zupę solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Gotowe Congee podawaj na ciepło, udekorowane jajkiem na twardo i posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!