Ciasto „Rajski ptak” - bez pieczenia

Ewa
Ciasta
02.03.2024 17:14
Ciasto „Rajski ptak” - bez pieczenia

Udostępnij Zapisz Ciasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się. Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego dodatku 😉 1 szklanka = 250 ml 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego, u mnie Wieluń 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 op. galaretki poziomkowej Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki krystalicznej Dodatkowo: 2 op. galaretki poziomkowej 1 op. Ptasiego …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/03/02/ciasto-rajski-ptak-bez-pieczenia/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto „Rajski ptak” - bez pieczenia, proste i szybkie do wykonania

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280 kcal
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 2 paczki herbatników
  • 2 puszki ananasa w plastrach
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

Ciasto „Rajski ptak” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki swojej prostocie i szybkości przygotowania jest idealnym wyborem na każdą okazję. Delikatność herbatników, połączona z kremem o smaku wanilii i słodko-kwasowymi owocami, tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Samodzielne przygotowanie ciasta daje wiele satysfakcji, a jego efektowny wygląd i nieziemski smak z pewnością zostaną docenione przez rodzinę i znajomych. Ciasto „Rajski ptak” to dowód na to, że nie trzeba być doświadczonym kucharzem, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Zaskocz swoich bliskich i spróbuj przyrządzić to ciasto już dzisiaj. Smacznego!

  • Na dno tortownicy wyłożyć warstwę herbatników.
  • Z ananasa odcedzić sok i pokroić owoce w drobną kostkę, brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Owoce ułożyć na herbatnikach.
  • Z sokiem ananasowym, mlekiem, budyniami i cukrem ugotować budyń, wystudzić, a następnie ubić z masłem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
  • Kremem wyłożyć owoce, wierzch ciasta udekorować pozostałymi herbatnikami i brzoskwiniami. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki.