Udostępnij Zapisz Ciasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się. Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego dodatku 😉 1 szklanka = 250 ml 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego, u mnie Wieluń 1/2 szkl. śmietanki 30% 2 op. galaretki poziomkowej Masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki krystalicznej Dodatkowo: 2 op. galaretki poziomkowej 1 op. Ptasiego …
🍴 Ciasto „Rajski ptak” - bez pieczenia, proste i szybkie do wykonania
- Liczba porcji: 8
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 3g
Składniki
- 2 paczki herbatników
- 2 puszki ananasa w plastrach
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 250g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
Ciasto „Rajski ptak” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki swojej prostocie i szybkości przygotowania jest idealnym wyborem na każdą okazję. Delikatność herbatników, połączona z kremem o smaku wanilii i słodko-kwasowymi owocami, tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Samodzielne przygotowanie ciasta daje wiele satysfakcji, a jego efektowny wygląd i nieziemski smak z pewnością zostaną docenione przez rodzinę i znajomych. Ciasto „Rajski ptak” to dowód na to, że nie trzeba być doświadczonym kucharzem, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Zaskocz swoich bliskich i spróbuj przyrządzić to ciasto już dzisiaj. Smacznego!
- Na dno tortownicy wyłożyć warstwę herbatników.
- Z ananasa odcedzić sok i pokroić owoce w drobną kostkę, brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Owoce ułożyć na herbatnikach.
- Z sokiem ananasowym, mlekiem, budyniami i cukrem ugotować budyń, wystudzić, a następnie ubić z masłem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Kremem wyłożyć owoce, wierzch ciasta udekorować pozostałymi herbatnikami i brzoskwiniami. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki.