Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. 12 cm, wys. 7 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm. Podobne przepisy: Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach: 1 – dł. 36 cm, szer. Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka.