Słodki sentyment

Karolina
Desery
22.02.2024 17:17
Słodki sentyment

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni. To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe, które idealnie wpasuje się w nasze karnawałowe klimaty. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ok. 12 cannoli: 150 g (1 1/8 szklanki) maki pszennej 00 (możecie też użyć tortowej) 15 g (1 czubata łyżka) cukru 1 jajko M ½ łyżeczki kakao 15g roztopionego masła 1 łyżka Marsali (zamiennie białe wino, rum, amaretto) 25 ml białego wina 1 szczypta soli Dodatkowo: …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/cannoli/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodki sentyment - ciasto, które doceni każdy łasuch!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem truskawkowy
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • 1 paczka cukru waniliowego

Przepis

Ciasto Słodki sentyment to prawdziwa uczta dla podniebienia. Swoją nazwę zawdzięcza cudownemu, nostalgiczne aromatowi rodzinnych spotkań, kiedy to ciasto piekła moja babka.Teraz ja kontynuuję tę tradycję. Słodkawe ciasto z subtelnym akcentem truskawkowym, a wszystko to okraszone ubitą śmietaną. To ciasto to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie, niedzielną kawę, czy urodziny. Jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością usatysfakcjonuje każdego łasucha. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa, z pewnością poradzisz sobie z przygotowaniem tego ciasta. To doskonałe połączenie prostoty przepisu z wykwintnym smakiem. Słodki sentyment to ciasto, które będzie smakować każdemu - zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nawet ci, którzy nie są miłośnikami słodkości, z pewnością docenią ten przepis. Aromat pieczonego ciasta unosi się w całym domu, a smak... niezapomniany. Spróbuj sam i przeżyj słodki sentyment!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Margarynę utrzyj z cukrem, po czym dodaj jajka i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części.
  • Jedną część ciasta rozłóż na dnie natłuszczonej formy. Na ciasto wyłóż dżem truskawkowy.
  • Drugą część ciasta rozłóż na dżemie. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 40 minut.
  • Po ostygnięciu ciasta polej je ubitą śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.