Pączki po wiedeńsku

Karolina
Desery
13.01.2021 18:47
Pączki po wiedeńsku

Ponieważ kilka elementów z tego przepisu do mnie nie przemówiło, postanowiłam wykonać własną wersję pączków po wiedeńsku (smażone na oleju i polane lukrem) 😊 Składniki na około 20 sztuk: ½ kg mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 szczypta kardamonu Skórka otarta z ½ cytryny 2 jajka 1 żółtko 100 g masła Upieczone pączki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem, albo oblewam lukrem (wybrałam tę drugą wersję – lukier: 1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego 1 kg smalcu lub 1 litr oleju rzepakowego 2/3 porcji mąki wsypujemy do miski, na środku robimy dołek i wkruszamy tam drożdże. Międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz (smażyłam na oleju) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu kawałeczek ciasta, jeśli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, tłuszcz jest gotowy). Z odrobiną mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Najprawdziwsze pączki karnawałowe po wiedeńsku smażone są na smalcu, wypełnione są dżemem morelowym i posypane drobnym cukrem. Na połowie ciasta zaznaczamy szklanką delikatnie kółka i w środek kładziemy po łyżeczce dżemu. Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy do nich i do mąki pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, kardamon, skórkę z cytryny, jajka, żółtko i rozpuszczone masło. Pączki przekładamy delikatnie płaską łopatką do garnka z tłuszczem i smażymy około 3 minut z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/paczki-karnawalowe-po-wiedensku/