Udostępnij Zapisz Pyszna sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado. Doskonała, by zacząć od niej dzień. Jest zdrowa i pożywna. Jeżeli chcesz sałatkę przygotować wcześniej, zrób ją bez awokado i dodaj je tuż przed samym podaniem. 1 duża pierś z kurczaka mix sałat + dodatkowa garść rukoli lub roszponki 3 jajka 1 awokado hass garść tartego sera cheddar 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu ulubione przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziaren sezamu sól, pieprz oliwa Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy niewielką ilością oliwy w spreju i oprószamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Jajka gotujemy na …
🍴 Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado - pyszność na każdą okazję
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 15g
- Białko: 35g
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 2 dojrzałe awokado
- 1 średnia sałata lodowa
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przepis
Oto przepis na niesamowicie smakowitą i zdrową sałatkę z kurczakiem, jajkiem i awokado. Jest to idealna propozycja zarówno na śniadanie, lunch jak i kolację. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale również bardzo sycąca. Dzięki zawartości białka z kurczaka i jajek oraz zdrowych tłuszczów z awokado, długo utrzymuje uczucie sytości. Dodatkowo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, co jest niewątpliwym atutem dla osób ceniących sobie prostotę i wygodę. Świeża sałata lodowa zapewnia chrupkość, cebula dodaje nieco pikanterii, a cytryna i oliwa z oliwek tworzą lekki, orzeźwiający sos. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków! Przekonaj się sam i spróbuj tej niezwykłej sałatki już dzisiaj.
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie usmażyć na oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu pokroić na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ósemki.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a następnie miąższ pokroić na kawałki.
- Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.