Tiramisu pistacjowe w wersji bez jajek to fantastyczny deser, który sprawdzi się na większe okazje, ale też na małe zachcianki, ponieważ deser zrobicie dosłownie w 30 minut. Najtrudniejszym elementem jest chyba czekanie, żeby deserek „doszedł” w lodówce 😀 Z podanych składników przygotujecie 6 sztuk w rozmiarze 120 ml. Składniki: 125 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 50 g białej czekolady 3 pełne łyżki pasty pistacjowej ½ łyżki cukru pudru 6 biszkoptów Lady Fingers 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30-50ml Amaretto (w zależności, czy lubicie bardziej czy mniej alkoholowe tiramisu) Kakao do posypania Przygotowanie: Kawę rozpuszczam w 150 ml gorącej wody i …
🍴 Słodkie Tiramisu pistacjowe – włoski deser na specjalne okazje
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 380 kcal
- Białko: 8,9g
- Węglowodany: 33,8g
- Tłuszcz: 24,7g
Składniki
- 3 jajka
- 80g cukru
- 250g mascarpone
- 200g pierników
- 100g zielonych pistacji
- kakao do posypania
Przepis
Tiramisu to jeden z tych deserów, które kojarzą się z romantycznym, włoskim wieczorem. Dziś mamy dla Ciebie wyjątkowe tiramisu z twistem - Tiramisu pistacjowe. To niesamowite połączenie klasycznego smaku tiramisu ze słodkimi i lekko solonymi pistacjami. Czy jest coś lepszego? Wydajemy się wątpić. Tiramisu pistacjowe to deser, który wprowadzi trochę słońca do Twojego domu, bez względu na pogodę za oknem. Pisząc o tym przepisie, nie możemy zapomnieć o prostocie jego wykonania. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, a jeśli nie, łatwo je znaleźć w lokalnym sklepie. Poza tym, to jest tiramisu. Zawsze musi być. Co więcej, jest to doskonały przepis dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i chcą wprowadzić trochę innowacji do klasycznego przepisu na tiramisu. Włoskie przysmaki nigdy nie przestaną nas zaskakiwać swoją różnorodnością i smakiem. Tiramisu pistacjowe to tylko jeden z nich, ale na pewno jeden z najsmaczniejszych. Sądzimy, że każdy wielbiciel kuchni włoskiej i nie tylko powinien spróbować tego przepisu. Wypróbuj go już dziś i ciesz się włoskim smakiem pistacji w domu!
- Rozdziel jajka na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka ucieraj z cukrem na puszystą masę, a następnie wmieszaj do niego mascarpone.
- Pistacje drobno siekaj, a pierniki rozkrusz.
- Wymieszaj mascarpone z żółtkami i dodaj do masy pierniki oraz posiekane pistacje, delikatnie mieszając składniki.
- Przełóż masę do formy i wyrównaj. Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem posyp deser kakao. Smacznego!