Papanasi - rumuńskie pączki serowe

Łukasz
Desery
07.02.2024 7:56
Papanasi - rumuńskie pączki serowe

Przepis na papanasi – rumuńskie pączki serowe, przypominające polskie oponki, podane z kwaśną śmietaną i konfiturą jagodową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/02/papanasi.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Papanasi - Rumuńskie pączki serowe

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 400 kcal
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Tłuszcz: 20 g

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 5 jaj
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania
  • dżem do podania
  • olej do smażenia

Przepis

Przygotowanie paluszków Papanasi to tradycja kulinarna, która zrodziła się na terenie Rumunii. Te przepyszne, serowe pączki to idealny deser na każdą okazję. Delikatne, pachnące i słodkie, doskonale sprawdzą się na koniec wykwintnego posiłku jak i podczas zwykłego popołudnia. Pochodzi z Rumunii, ale zdobył popularność niemal w całej Europie. Pączki są nieskomplikowane w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego. Przepis jest idealny dla amatorów kuchni, ponieważ nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę czasu i gotowe. Pączki Papanasi to prawdziwa uczta dla podniebienia, na której możemy pozwolić sobie nie tylko w najzimniejsze dni. Tak przyrządzone, z delikatnym akcentem cytryny, stanowią doskonałą podstawę pod różnego rodzaju dżemy, czy też świeże owoce. Jest to jedna z tych potraw, które zawsze wychodzą i zawsze smakują tak samo dobrze. Po prostu nie sposób się najeść. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu już dziś!

  • Twaróg przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Przełożyć do miski.
  • Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz skórkę z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać.
  • Z przygotowanego ciasta formować niewielkie, płaskie pączki.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Usmażone pączki posypać cukrem pudrem i podawać z dżemem.