Przepis na papanasi – rumuńskie pączki serowe, przypominające polskie oponki, podane z kwaśną śmietaną i konfiturą jagodową.
🍴 Papanasi - Rumuńskie pączki serowe
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Białko: 15 g
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcz: 20 g
Składniki
- 500 g twarogu
- 5 jaj
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- cukier puder do posypania
- dżem do podania
- olej do smażenia
Przepis
Przygotowanie paluszków Papanasi to tradycja kulinarna, która zrodziła się na terenie Rumunii. Te przepyszne, serowe pączki to idealny deser na każdą okazję. Delikatne, pachnące i słodkie, doskonale sprawdzą się na koniec wykwintnego posiłku jak i podczas zwykłego popołudnia. Pochodzi z Rumunii, ale zdobył popularność niemal w całej Europie. Pączki są nieskomplikowane w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego. Przepis jest idealny dla amatorów kuchni, ponieważ nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę czasu i gotowe. Pączki Papanasi to prawdziwa uczta dla podniebienia, na której możemy pozwolić sobie nie tylko w najzimniejsze dni. Tak przyrządzone, z delikatnym akcentem cytryny, stanowią doskonałą podstawę pod różnego rodzaju dżemy, czy też świeże owoce. Jest to jedna z tych potraw, które zawsze wychodzą i zawsze smakują tak samo dobrze. Po prostu nie sposób się najeść. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu już dziś!
- Twaróg przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Przełożyć do miski.
- Dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz skórkę z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać.
- Z przygotowanego ciasta formować niewielkie, płaskie pączki.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone pączki posypać cukrem pudrem i podawać z dżemem.