W składnikach na mój sok wzmacniający odporność podałem stosunkowo niedużą ilość imbiru, bo sprawdzając reakcje na na domownikach już widziałem jak krzywili się, gdy dodałem jego solidną porcję, ale jeśli lubicie tę rozgrzewającą pikanterię, to nie bójcie się dorzucić go nawet 2 razy więcej. Sok wzmacniający odporność z imbirem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI ½ świeżego ananasa 2 jabłka 2 marchewki 2 pomarańcze 1 grejpfrut 1 cytryna 5 cm kłącza imbiru PRZYGOTOWANIE Wszystkie owoce obierz. Już od wielu lat, gdy tylko czuję, że łapie mnie przeziębienie przygotowuję sobie z niego napar z dodatkiem miodu i soku z cytryny i, prawdę mówiąc, już nie pamiętam, kiedy musiałem sięgać po farmaceutyki. W okresie jesienno-zimowym lubię sobie również wypić imbirowego szota, ale o nim może następnym razem, bo dzisiaj mam dla Was świetny przepis na sok wzmacniający odporność. Przepis ten przygotowałem, testując nową wyciskarkę wolnoobrotową i już wtedy ostrzegałem, że pojawi się dużo pomysłów na soki, a słowa oczywiście dotrzymać zamierzam. Ten miks cytryny, pomarańczy, grejpfruta, ananasa, marchwi, jabłek i imbiru to prawdziwa bomba witaminowa, która działa niczym tarcza ochronna na bakterie. Ja jeszcze w erze p.w.w. (przed wyciskarką wolnoobrotową) wyciskałem po prostu ręcznie cytrusy i dodawałem soku z imbiru. Też było spoko, ale ta wersja na wypasie smakuje jeszcze lepiej, bo ananas i jabłka fajnie równoważą kwaśny smak. Kolejno dodawaj marchew wraz z imbirem, a na końcu wrzuć jabłka w całości. 😉 Oczywiście to przenośnia, ale zdecydowanie jestem zdania, że takie koktajle odżywiając nasz organizm, chronią przed infekcjami.