Kiełbasa pieczona z warzywami to bardzo proste do zrobienia danie, które można podać na pyszny domowy obiad. Na blaszce prócz kiełbasy są ziemniaki, marchew, papryka i cebula, także nie trzeba przygotowywać żadnych dodatków w postaci np. surówki, aby stworzyć pełnowartościowe danie. Z przygotowaniem kiełbasy z blachy poradzi sobie każdy, nawet osoba nieobeznana z kuchni. A do tego jest to potrawa dość tania, powstała z prostych składników, które kupicie w każdym sklepie spożywczym. Składniki na kiełbasę pieczoną z warzywami (około 4 porcje): 500 g kiełbasy typu śląska 1 kg ziemniaków 2 marchewki (około 400 g) 2 duże cebule 2 papryki czerwone …
🍴 Kiełbasa pieczona z warzywami - tani przepis na obiad dla każdego
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 500
- Tłuszcze: 35g
- Węglowodany: 30g
- Białko: 15g
Składniki
- 1 kiełbasa śląska
- 2 średnie marchewki
- 1 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przepis
Jeżeli szukasz prostego, smacznego, a do tego taniego przepisu na obiad, dobrze trafiłeś! Kiełbasa pieczona z warzywami to danie, które zadowoli każdego, niezależnie od upodobań kulinarnych. Kombinacja śląskiej kiełbasy z kolorowymi warzywami to gwarancja satysfakcji i dobrego nastroju przy stole. To danie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe i lekkie. Marchewki i ziemniaki dostarczą Ci niezbędnych witamin i składników mineralnych, a kiełbasa sprawi, że obiad będzie sycący. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować tę potrawę - wystarczy, że będziesz przestrzegać podanych wyżej kroków, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Kiełbasa pieczona z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Bon appétit!
- Ogrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Czyscimy i kroimy warzywa na małe kawałki.
- Kiełbasę kroimy na grubsze plastry. Czosnek drobno posiekujemy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy warzywa i kiełbasę. Smażymy przez około 5 minut, aż warzywa zaczną się zrumienić.
- Warzywa z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzujemy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Potrawę pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie, a kiełbasa dobrze upieczena. Przed podaniem możemy posypać kiełbasę posiekaną pietruszką.