tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 100 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 2 łyżki cukru waniliowego skórka otarta z jednej niewoskowanej pomarańczy 4 łyżki cukru 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania ½ łyżeczki soli 1 łyżka czarnego sezamu lub maku 12 jajek przepiórczych Tsoureki zwykle zaplata się w warkocz niczym chałkę lub formuje na kształt wieńca i wkłada w niego barwione na czerwono pisanki, symbolizujące krew Chrystusa. Alternatywne bułeczki inspirowane hiszpańskim przepisem upiekłem już dla Was jakiś czas temu (klik), a jako że co roku przygotowuję je na nowy sposób, to tym razem postanowiłem sięgnąć po grecki przepis i upiec duży drożdżowy wieniec. Ciasto na wieniec drożdżowy odstaw na 2 h do wyrośnięcia pod przykryciem, aby nie wyschło. Wieniec przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj jajka przepiórcze na twardo (około 4 minuty) i odstaw je do wystudzenia. Wieniec drożdżowy przełóż na blachę i posmaruj roztrzepanym żółtkiem i oprósz ziarnami sezamu lub maku. Oczywiście 2 ostatnie przyprawy są niemalże nieosiągalne w Polsce, więc ja postawiłem na bardziej dostępne: pomarańczę oraz wanilię. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Sam zwyczaj pieczenia tsoureki jest mi szczególnie bliski, odkąd wróciłem z Hiszpanii, gdzie przygotowuje się podobny wypiek o nazwie Monas de Pascua. Oryginalnie pieczywo aromatyzuje się skórką pomarańczową, mahlebem — przyprawą otrzymywaną z wiśni wonnej oraz mastyksem — żywicą pistacji kleistej. To grecka tradycja wypiekania drożdżowego pieczywa w Wielki Czwartek wywodząca się jeszcze z bizantyjskich czasów. Tsoureki - wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 Taki wieniec drożdżowy wspaniale smakuje, jest ultraprosty w wykonaniu i może być świetną ozdobą wielkanocnego stołu.