Słodko-kwaśny sos na zimę

Małgorzata
Przetwory
03.01.2024 17:06
Słodko-kwaśny sos na zimę

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/slodko-kwasny-sos-na-zime/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodko-kwaśny sos na zimę: Przytulne ciepło w słoiku

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 85 kcal na 100g
  • Tłuszcze: 0,3g na 100g
  • Węglowodany: 21g na 100g
  • Białko: 1g na 100g

Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg papryki
  • 1 kg cukru
  • 1 l octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki goździków

Przepis

Chrupiące warzywa, która zostały zakonserwowane w słodko-kwaśnej zalewie to doskonała przekąska na zimę. Ten domowy sos jest idealny do ciepłych kanapek, pieczonego mięsa, kiełbas lub smażonych ziemniaków. Samodzielne przygotowanie sosu gwarantuje, że wszystkie składniki są naturalne i zdrowe. To doskonała alternatywa dla sklepowych przetworów, które często zawierają sztuczne dodatki i konserwanty. Przygotowanie sosu jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy trochę pracy, kilka składników i potrafisz stworzyć prawdziwe cudo. Sos jest idealny na zimę - dostarcza ciepła, kiedy za oknem panują mrozy. Przygotuj go już dziś i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ze zimowymi obiadami.

  • Pomidory, cebulę i paprykę dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka.
  • Dodajemy do garnka cukier, sól, pieprz i goździki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Zalewamy warzywa octem. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, często mieszając.
  • Gorący sos przelewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
  • Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i owijamy kocem. Pozostawiamy do ostygnięcia na całą noc.