Tarta z grzybami leśnymi i karmelizowaną cebulą

Małgorzata
Obiad
03.01.2024 17:04
Tarta z grzybami leśnymi i karmelizowaną cebulą

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-z-grzybami-lesnymi-i-karmelizowana-cebula/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tarta z grzybami leśnymi i karmelizowaną cebulą - Prosta i efektowna propozycja na smaczny obiad

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie - 400 kcal
  • Tłuszcz - 25 g
  • Węglowodany - 35 g
  • Białko - 15 g

Składniki

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • grzyby leśne (np. borowiki, podgrzybki) - 500 g
  • duża cebula - 1 sztuka
  • tłuszcz do smażenia - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 30% - 200 ml
  • ser żółty (np. ementaler) - 200 g
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Przepis

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad, ta tarta z pewnością Cię zainteresuje. Prosty przepis na pieczeń, który z pewnością zachwyci każdego. Grzyby leśne są prawdziwym skarbem naszych lasów. Ich wyrazisty smak fantastycznie komponuje się z delikatną, karmelizowaną cebulą. Do tego dochodzi kruchy spód z ciasta francuskiego i kremowy sos na bazie śmietany i sera. To pyszne i satysfakcjonujące danie, które jest jednocześnie łatwe do przygotowania. Tarta jest również uniwersalna - możesz ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację. To także świetne rozwiązanie na imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Chociaż składniki są proste, to danie jest wyjątkowo efektowne i z pewnością zachwyci każdego, kto je wypróbuje. Aromat pieczonych grzybów i karmelizowanej cebuli, który unosi się w kuchni podczas pieczenia tarty, jest po prostu nieodparty. Przygotuj się na deszcz komplementów!

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie grzybów. Dokładnie je oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy na tłuszczu. Grzyby powinny dobrze się zrumienić, dopiero wtedy będą miały intensywny smak.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do grzybów. Smażymy aż do momentu, kiedy cebula stanie się złota i lekko karmelizowana. Później solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok.
  • Jajka mieszamy z śmietaną, dodajemy starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Rozkładamy ciasto francuskie na blaszkę do tarty, nakładamy na nie farsz grzybowo-cebulowy i polewamy masą jajeczno-serową.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż tarta będzie dobrze zrumieniona. Smacznego!
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata