Śledzie z porem i jabłkiem

Małgorzata
Przekąski
16.12.2019 22:49
Śledzie z porem i jabłkiem

Składniki

Śledzie to typowo polska potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć na świątecznym stole! Można z nich wyczarować wiele smacznych dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę ze śledziem w roli głównej. W jego towarzystwie kilka prostych składników: por, soczyste jabłko i odrobina słodkiej żurawiny. Sałatka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu, a smakuje przepysznie! Świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Przepis

Składniki:
600 g filetów śledziowych matjasów
1 duży por *
2 duże, słodkie jabłka **
50 g suszonej żurawiny
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1-2 łyżki soku z cytryny
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 4 godziny. Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepiej jest spróbować w międzyczasie śledzia. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w 1 cm paski. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy nasienie i kroimy w większą kostkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Jogurt, musztardę i pieprz łączymy ze sobą. Dodajemy żurawinę, por, jabłka (z sokiem), natkę pietruszki oraz pokrojone śledzie. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możemy dodać sól, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzły.
Smacznego!
* biała część
** polecam użyć słodkich, soczystych jabłek. U mnie odmiana Pink Lady

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną