Śledzie po wiejsku

Małgorzata
Przekąski
13.12.2020 1:46
Śledzie po wiejsku

Składniki

Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!

Przepis

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów)
  • 1 litr wody

Zalewa

  • 375 ml wody
  • 100 ml oleju rzepakowego*
  • 70 ml octu 10%
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/