Składniki
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
Przepis
Składniki
- 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów)
- 1 litr wody
Zalewa
- 375 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego*
- 70 ml octu 10%
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli