Przepis na markizy czekoladowe jak ciasteczka oreo
🍴 Czekoladowe markizy idealne na deser
- Liczba porcji: 6
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 15 g
- Białko: 2 g
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g herbatników
- 100 g wiórków kokosowych do dekoracji
Przepis
Czekoladowe markizy to wyjątkowe ciasteczka, które z pewnością zadowolą każdego wielbiciela słodkości. Prosty przepis i składniki, które zawsze masz pod ręką, sprawiają, że to danie idealnie nadaje się na szybki deser, czy niespodziewanych gości. Ciemna czekolada dodaje markizom intensywnego smaku, a wiórki kokosowe - subtelnej nuty egzotyki. Rozpływające się w ustach czekoladowe markizy zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie ich nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych technik - wystarczy kilka prostych kroków. Dodatkowym atutem jest to, że gotowe markizy możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a ich smak będzie tylko się intensyfikował. Spróbuj wykonać ten przepis według naszych wskazówek i ciesz się smakiem domowych, czekoladowych markizów!
- Zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- W międzyczasie ubij śmietankę do momentu, gdy stanie się gęsta. Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści.
- Do kremu czekoladowego przełóż ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy do masy i wymieszaj.
- Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia, na szerokości masy czekoladowej.
- Nałoż masę czekoladową na herbatniki i wyrównaj. Na wierzch nałoż wiórki kokosowe.
- Przełóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie markizy są gotowe do podania.