Czekoladowe markizy

Desery
18.12.2023 17:41
Czekoladowe markizy

Przepis na markizy czekoladowe jak ciasteczka oreo

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/czekoladowe-markizy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Czekoladowe markizy idealne na deser

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Białko: 2 g

Składniki

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g herbatników
  • 100 g wiórków kokosowych do dekoracji

Przepis

Czekoladowe markizy to wyjątkowe ciasteczka, które z pewnością zadowolą każdego wielbiciela słodkości. Prosty przepis i składniki, które zawsze masz pod ręką, sprawiają, że to danie idealnie nadaje się na szybki deser, czy niespodziewanych gości. Ciemna czekolada dodaje markizom intensywnego smaku, a wiórki kokosowe - subtelnej nuty egzotyki. Rozpływające się w ustach czekoladowe markizy zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie ich nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych technik - wystarczy kilka prostych kroków. Dodatkowym atutem jest to, że gotowe markizy możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a ich smak będzie tylko się intensyfikował. Spróbuj wykonać ten przepis według naszych wskazówek i ciesz się smakiem domowych, czekoladowych markizów!

  • Zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • W międzyczasie ubij śmietankę do momentu, gdy stanie się gęsta. Dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści.
  • Do kremu czekoladowego przełóż ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy do masy i wymieszaj.
  • Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia, na szerokości masy czekoladowej.
  • Nałoż masę czekoladową na herbatniki i wyrównaj. Na wierzch nałoż wiórki kokosowe.
  • Przełóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie markizy są gotowe do podania.