Przepis na proste i szybkie ciasto z jabłkami
🍴 Ciasto Leniwiec - idealne na leniwe popołudnia
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal/slice
- Tłuszcz: 26g/slice
- Węglowodany: 70g/slice
- Protein: 4g/slice
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 200 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 100 g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Przepis
Ciasto leniwiec to wyjątkowe połączenie lekkiego i puszystego ciasta biszkoptowego z kremem na bazie budyniu waniliowego. Dzięki warstwom ciemnej i jasnej masy otrzymujemy efektowny wygląd, który zawsze zachwyca urodzinowych gości. Dodatek delikatnej kremówki i karmelizowanych wiórków kokosowych na wierzchu czyni to ciasto prawdziwym leniwie smakującym przysmakiem. To idealne ciasto na rodzinne spotkania i nieformalne popołudnia z kawą. Co ważne, jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności czy trudnych do zdobycia składników. Wszystko, czego potrzebujesz, to podstawowe produkty spożywcze, które zwykle mamy w swojej spiżarni, oraz trochę wolnego czasu. Mimo prostoty tej receptury, efekt końcowy jest naprawdę spektakularny i ma potencjał, aby zaskoczyć Twoich gości. Myślę, że Ciasto Leniwiec stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów na ciasta domowe, tak jak stało się jednym z moich. Zatem, zaparz kawę, rozgość się w kuchni i ciesz się procesem tworzenia tego niezwykłego ciasta. Smacznego!
- Jaja, cukier, olej roślinny i mleko wymieszaj w dużej misce. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksuj składniki na gładką masę.
- Ciasto podziel na dwie porcje. W jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Masę podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Następnie wyłóż na cieście ciemną masę i załóż do pieca na kolejne 12 minut. Całość powinno się piec przez około 60 minut.
- Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Dodaj budyń i gotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstaw budyń do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego miękkie masło i ubitą śmietanę. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
- Na upieczone ciasto nałóż krem, posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przed podaniem.