Przepis na tartę z makiem i twarogiem
🍴 Tarta makowo-serowa - słodka rozkosz
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400kcal
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 10g
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 200g maku
- 1 szklanka mleka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 500g twarogu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 100g cukru pudru
Przepis
Tarta makowo-serowa to prawdziwa uczta dla miłośników makowców i serników. To połączenie kruchego ciasta z delikatną serową masą i aromatycznym makiem. Przepis jest prosty, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione ciasto oraz świeży mak. Tarta jest idealna na deser po obiedzie czy kolacji, ale sprawdzi się też jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Mimo że wygląda bardzo efektownie, wszystkie składniki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a ich koszt nie powinien przekroczyć 30 zł. Sam proces przygotowania jest przyjemnością - mieszanie składników, wałkowanie ciasta, rozprowadzanie delikatnej masy serowej. Każdy krok przybliża nas do momentu, w którym będziemy mogli cieszyć się pyszną, domową tartą. Wystarczy tylko pamiętać o umiarkowanie gorącym piekarniku i cierpliwie czekać, aż tarta będzie gotowa. Smacznego!
- W misce mieszamy mąkę, masło, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier i cynamon, a po ostygnięciu - żółtka.
- Twaróg ucieramy ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodajemy białka ubite na sztywno oraz ostudzony mak.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód tarty. Na cieście rozprowadzamy masę makowo-serową.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy tartę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać ją cukrem pudrem.