Udostępnij Zapisz Te muffiny jajeczne z szynką i brokułem mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam je za smak i szybkość wykonania. Co prawda do pieczenia używam frytownicy beztłuszczowej, w której muffiny gotowe są po 10 minutach, ale myślę, że w piekarniku wyjdą równie smaczne, a ich pieczenie nie zajmie dużo więcej czasu. Jedyne co sugeruję to użycie silikonowych foremek. Moje pierwsze podejście do jajecznych muffinek miało miejsce pewnie z kilka lat temu, jednak wówczas przygotowałam je w tradycyjnej formie. Część masy wylałam bezpośrednio na blaszkę, do części użyłam papierowych papilotek, takich jakie zwykle wykorzystuje się piekąc muffinki na słodko. W obu …
🍴 Muffiny jajeczne z szynką i brokułem - Smaczne i zdrowe śniadanie
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 13 g
- Węglowodany: 4 g
- Białko: 15 g
Składniki
- 12 jaj
- 200 g szynki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przepis
Muffiny jajeczne z szynką i brokułem to idealna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy wartości jak najbardziej. Muffiny są sycące, a dzięki dodatkowi szynki i brokułu stają się niezwykle smaczne. Jajka dostarczają cennych białek, brokuł jest zaś źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Dodatek szynki sprawia, że danie jest bardziej sycące. Jeżeli zależy Ci na lekkim i zdrowym śniadaniu, to te muffiny są strzałem w dziesiątkę! Wystarczy kilka kroków, aby przygotować ten kulinarny hit. Wszystko zaczynamy od podsmażenia szynki i cebuli na patelni. Następnie dodajemy brokuły, który nada naszej potrawie świeżości i chrupkości. Po ubiciu jaj i wymieszaniu wszystkich składników, przyszedł czas na pieczenie. I to właśnie w tym momencie zaczyna się magia! Po upieczeniu, muffiny stają się złociste i pachnące. To prawdziwa uczta dla zmysłów! Spróbuj przepisu na muffiny jajeczne z szynką i brokułem już dziś!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na muffinki.
- Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i szynkę. Smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista.
- Brokuła kroimy na małe kawałki. Dodajemy do patelni i smażymy przez kilka minut.
- W misce ubijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz. Wsypujemy zawartość patelni i mieszamy.
- Napełniamy formy na muffinki do połowy ciastem jajecznym, następnie wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy przez 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gorące.