zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :)
🍴 Ciasto świąteczne SŁODKI PIERNICZEK-po prostu wspaniałe +FILM
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 75g
- Białko: 8g
Składniki
- 500g mąki
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki karanfili
- 250g miodu
- 200g orzechów (opcjonalnie)
- 1 opakowanie polewy czekoladowej (opcjonalnie)
Przepis
Świąteczne ciasto Słodki Pierniczek to idealny dodatek do tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Ten prosty przepis jest łatwy do wykonania nawet dla początkujących kucharzy i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa, dodają piernikowi intensywnego aromatu, który idealnie wpasowuje się w świąteczną atmosferę. Jeśli szukasz idealnego świątecznego przepisu na ciasto - to jest to. Przygotuj składniki, postępuj zgodnie z instrukcjami i ciesz się smakiem wyjątkowego, domowego piernika. Możesz także dodać swoje ulubione dodatki, takie jak orzechy czy polewę czekoladową, aby uczynić to ciasto jeszcze bardziej wyjątkowym. Miłego świątecznego pieczenia!
- W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier, a następnie podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą.
- Do dużej miski wsyp mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Wsyp do miski składniki z rondelka i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jaja do ciasta, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać orzechy.
- Podziel ciasto na dwie części, każdą owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wyłóż do formy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową dla dodatkowego smaku.