Ciasto świąteczne SŁODKI PIERNICZEK-po prostu wspaniałe +FILM

Katarzyna
Ciasta
07.12.2023 20:40
Ciasto świąteczne SŁODKI PIERNICZEK-po prostu wspaniałe +FILM

zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smaki-katriny.blogspot.com/2023/12/ciasto-swiateczne-sodki-pierniczek-po.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto świąteczne SŁODKI PIERNICZEK-po prostu wspaniałe +FILM

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 75g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki karanfili
  • 250g miodu
  • 200g orzechów (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej (opcjonalnie)

Przepis

Świąteczne ciasto Słodki Pierniczek to idealny dodatek do tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Ten prosty przepis jest łatwy do wykonania nawet dla początkujących kucharzy i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa, dodają piernikowi intensywnego aromatu, który idealnie wpasowuje się w świąteczną atmosferę. Jeśli szukasz idealnego świątecznego przepisu na ciasto - to jest to. Przygotuj składniki, postępuj zgodnie z instrukcjami i ciesz się smakiem wyjątkowego, domowego piernika. Możesz także dodać swoje ulubione dodatki, takie jak orzechy czy polewę czekoladową, aby uczynić to ciasto jeszcze bardziej wyjątkowym. Miłego świątecznego pieczenia!

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i cukier, a następnie podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Wsyp do miski składniki z rondelka i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jaja do ciasta, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać orzechy.
  • Podziel ciasto na dwie części, każdą owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wyłóż do formy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową dla dodatkowego smaku.