mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Krem cytrynowy: 250 g mascarpone 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II) Białka ubijamy na sztywno. Upieczony biszkopt, od razu, póki jeszcze gorący ostrożnie wykładamy na rozłożoną na blacie zwilżoną bawełnianą ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Na koniec dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe delikatnie przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Oczywiście nie on opracował recepturę, ale podsunął pomysł na coś cytrynowego;) Rolada wyszła świetna! W zasadzie po czymś tak prostym nie spodziewałam się czegoś tak wspaniałego. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Biszkopt: 4-5 jajek (ja wykorzystałam 2 duże i 3 malutkie) 2/3 szkl.