Udostępnij Zapisz Pyszna, lekka sałatka warzywna. Największy efekt WOW daje tu dodatek owiniętego i zapieczonego w szynce parmeńskiej sera halloumi oraz kawałki podgrzanej na chrupko tortilli. Całość polana jest sosem miodowo-musztardowym. Sałatka jest pyszna i lekka. Z przyjemnością będę do tego przepisu wracać częściej. 1/2 główki sałaty lodowej 1-2 garście rukoli 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 tortilla (1 sztuka) 1/2 – 1 op. sera halloumi 1-2 op. szynki parmeńskiej garść orzechów laskowych Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sałatkę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, łączymy z …
🍴 Sałatka z halloumi w szynce parmeńskiej oraz chipsami z tortilli
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 25 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 30g
- Białko: 15g
Składniki
- 200g sera halloumi
- 100g szynki parmeńskiej
- Tortilla do podpieczenia na chipsy
- Mix sałat
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przepis
Dziś mam dla Ciebie przepis na niezwykle sycącą i świetnie zbalansowaną sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Sałatka z halloumi w szynce parmeńskiej oraz chipsami z tortilli to połączenie, które pokochasz! Halloumi to cypryjski ser, który świetnie łączy się ze smakiem szynki parmeńskiej. Pikantne chipsy z tortilli dodadzą tej sałatce chrupkości i wyjątkowego charakteru. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga wiele czasu, a jej smak na pewno Cię zaskoczy. Ponadto, ten przepis to świetny sposób na zbilansowany posiłek - jest w nim odpowiednia ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Dzięki temu, sałatka z halloumi w szynce parmeńskiej oraz chipsami z tortilli to świetna propozycja na zdrowy obiad czy sycącą przekąskę. Przygotuj składniki, postępuj zgodnie z instrukcjami i ciesz się niesamowitym smakiem tej sałatki!
- Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, kroimy tortillę na trójkąty i układamy na blasze. Pieczemy do momentu, aż będą chrupiące.
- Na patelni grillowej grillujemy plastry szynki parmeńskiej, a następnie sera halloumi.
- Na dużej misie mieszamy sałatę, dodajemy szynkę i ser, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z upieczonymi chipsami z tortilli.