Mangomisu - tiramisu z mango

Łukasz
Desery
03.08.2023 8:28
Mangomisu - tiramisu z mango

Mangomisu – przepis na tiramisu z mango i marakują. Tradycyjny włoski deser w egzotycznej odsłonie z dodatkiem pulpy z mango, rumu i limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2023/08/mangomisu.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Mangomisu - egzotyczna odmiana tiramisu

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 449kcal
  • Tłuszcze: 25g
  • Węglowodany: 49g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 250g mascarpone
  • 200g biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 100g gorzkiej czekolady

Przepis

Mangomisu to egzotyczna odmiana popularnego włoskiego deseru. Zamiast kawy i kakao, używamy tu soczystego mango, które nadaje ciastu niepowtarzalny, tropikalny smak. Choć wydawać by się mogło, że to skomplikowane danie, w rzeczywistości jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni. Ten przepis jest też świetny na spotkania towarzyskie - bez problemu można go przygotować z wyprzedzeniem, a potem tylko wyjąć z lodówki i podać. Wszyscy goście na pewno będą zachwyceni niecodzienną odmianą klasycznego tiramisu. Warto również dodać, że mango jest świetnym źródłem witamin, dzięki czemu nasz deser, oprócz niezapomnianego smaku, dostarczy nam również wielu cennych składników odżywczych. Zatem, do dzieła! Niech smaki tropików zawładną Twoją kuchnią!

  • Obierz mango, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • W misce umieść mascarpone, cukier puder, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Ubij do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubitą śmietankę dodaj do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj.
  • Biszkoptami wyłóż dno dużego naczynia. Posyp pokrojonym mango, a następnie wcześniej przygotowanym kremem.
  • Takie warstwy układaj do wyczerpania składników, zakończ kremem.
  • Zetrzyj czekoladę na tarce i posyp nią powierzchnię deseru.
  • Przed podaniem wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.