Biszkopciki z owocową ricottą

Ciasta
02.08.2023 9:54
Biszkopciki z owocową ricottą

Przepis na leciutkie biszkopciki nadziane owocową ricottą i jagodami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/biszkopciki-z-owocowa-ricotta/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Biszkopciki z owocową ricottą - Nieziemski deser na każdą okazję

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 280
  • tłuszcz: 12g
  • węglowodany: 34g
  • białko: 9g

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna (skórka starta)
  • 1 szklanka owoców sezonowych (na przykład maliny, truskawki, jeżyny)

Przepis

Cudowne biszkoptowe babeczki z ricottą i owocami to idealny pomysł na słodki poczęstunek na każdą okazję. Są nie tylko niesamowicie smaczne, ale też bardzo efektowne. Ricotta z owocami nadaje im lekkości, a zarazem sprawia, że są sycące. Biszkopt jest puszysty i delikatny - to idealna baza dla każdego słodkiego dodatku. Przygotowanie babeczek jest szybkie i proste, a składniki są na tyle uniwersalne, że na pewno znajdziesz je w swojej kuchni. Cukier puder nadaje ricotta odpowiedniej słodkości, ale jeśli wolisz mniej słodkie wypieki - możesz go dodać mniej albo całkiem go pominąć. Owoce możesz wybrać według swojego uznania, ale świetnie sprawdzą się tu sezonowe owoce jagodowe jak maliny czy truskawki. Tak przygotowane biszkoptowe babeczki z ricottą na pewno znikną ze stołu w mgnieniu oka!

  • Zacznij od przygotowania biszkoptu. Ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę.
  • Dodaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
  • Przełóż masę do natłuszczonych foremek na biszkopt lub standardowej dużej tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż biszkopty będą złote.
  • Podczas gdy biszkopt się piecze, przygotuj nadzienie. Zmiksuj ricottę z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Owoce umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do masy ricotta.
  • Gdy biszkopty ostygną, przekrój je na pół i nałóż na każdy górny kawałek masę ricotta z owocami.
  • Podawaj od razu, lub schłódź w lodówce. Smacznego!