SKŁADNIKI Brownie: 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass 3 jajka 50 ml syropu klonowego, z agawy, miodu albo karobu 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki kakao ¼ szklanki ksylitolu lub erytrytolu szczypta soli Dodatkowo: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu kilka garści świeżych borówek lub innych sezonowych owoców PRZYGOTOWANIE Awokado poprzekrawaj i wydrąż miąższ. W przepisie korzystam z jajek, jeśli jednak chcesz przygotować wegańską wersję brownie, to zamień je na aquafabę (wodę z ciecierzycy w ilości ok. 100 ml) i dodaj łyżkę mielonego lnu. Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. 😉 Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Gdy brownie osiągnie temperaturę pokojową, z puszki ze schłodzonym mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Dodaj do niej ksylitol lub erytrytol zmielony na puder i ubij mikserem. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności!