Panna cotta z agrestem

Agata
Desery
02.08.2023 10:07
Panna cotta z agrestem

Panna cotta z agrestem, to pyszny i bardzo prosty do przygotowania letni deser w słoiczku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/08/panna-cotta-z-agrestem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Panna cotta z agrestem - delikatny deser, który podbije Twoje podniebienie!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 4g

Składniki

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300g agrestu
  • 100g cukru do agrestu
  • 100ml wody do agrestu

Przepis

Panna cotta to jeden z najbardziej znanych deserów włoskiej kuchni, a dzięki temu przepisowi maksymalnie prosty w wykonaniu. Śmietana, wanilia i cukier połączone z żelatyną tworzą delikatny, kremowy deser, który doskonale komponuje się z kwasowo-słodkim sosem z agrestu. Panna cotta z agrestem to idealne zakończenie każdego posiłku, szczególnie w gorące, letnie dni. Agrest, który dodajemy do deseru, nie tylko nadaje mu wyjątkowego smaku, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników. Pomimo swojej prostoty, deser ma elegancki wygląd, więc będzie również idealny na specjalne okazje. Spróbuj już dzisiaj i zaskocz swoich bliskich tym delikatnym i pysznym deserem!

  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy stanie się miękka, odcedź ją, odstaw na bok.
  • Śmietankę, cukier i ziarna z laski wanilii umieść w garnku, doprowadź do wrzenia.
  • Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodaj żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Rozlej śmietankę do 4 pucharków lub foremek. Odstaw do wystudzenia a potem wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  • Agrest, cukier i wodę umieść w garnku, gotuj na małym ogniu aż agrest stanie się miękki, a woda nieco zgęstnieje.
  • Kiedy panna cotta stężała, a sos z agrestu wystudził się, polej deser sosem. Panna cotta gotowa do podania!