Panna cotta z agrestem, to pyszny i bardzo prosty do przygotowania letni deser w słoiczku.
🍴 Panna cotta z agrestem - delikatny deser, który podbije Twoje podniebienie!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450kcal
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 4g
Składniki
- 500ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300g agrestu
- 100g cukru do agrestu
- 100ml wody do agrestu
Przepis
Panna cotta to jeden z najbardziej znanych deserów włoskiej kuchni, a dzięki temu przepisowi maksymalnie prosty w wykonaniu. Śmietana, wanilia i cukier połączone z żelatyną tworzą delikatny, kremowy deser, który doskonale komponuje się z kwasowo-słodkim sosem z agrestu. Panna cotta z agrestem to idealne zakończenie każdego posiłku, szczególnie w gorące, letnie dni. Agrest, który dodajemy do deseru, nie tylko nadaje mu wyjątkowego smaku, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników. Pomimo swojej prostoty, deser ma elegancki wygląd, więc będzie również idealny na specjalne okazje. Spróbuj już dzisiaj i zaskocz swoich bliskich tym delikatnym i pysznym deserem!
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy stanie się miękka, odcedź ją, odstaw na bok.
- Śmietankę, cukier i ziarna z laski wanilii umieść w garnku, doprowadź do wrzenia.
- Gdy śmietanka zacznie wrzeć, dodaj żelatynę i mieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Rozlej śmietankę do 4 pucharków lub foremek. Odstaw do wystudzenia a potem wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Agrest, cukier i wodę umieść w garnku, gotuj na małym ogniu aż agrest stanie się miękki, a woda nieco zgęstnieje.
- Kiedy panna cotta stężała, a sos z agrestu wystudził się, polej deser sosem. Panna cotta gotowa do podania!