Truskawkowe ptasie mleczko

Łukasz
Desery
20.06.2019 21:37
Truskawkowe ptasie mleczko

😉 Truskawkowe ptasie mleczko Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI Biszkopt (opcjonalnie): biszkopt z 2 jajek z przepisu na biszkopt idealny Ptasie mleczko: 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (schłodzonego) 2 galaretki (na 500 ml wody każda) 1 szklanka purée z truskawek (z ok. 300 g owoców)* 1 szklanka wrzątku Galaretka: 1 galaretka (na 500 ml wody) garść truskawek do dekoracji 400 ml wrzątku PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z 2 jajek (reszta składników proporcjonalnie) w tortownicy o średnicy 23 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia według przepisu na biszkopt idealny. Ptasie mleczko robi się wyjątkowo prosto — wystarczy ubić schłodzone skondensowane mleko i wymieszać je z tężejącą galaretką, do której ja dodałem również purée ze świeżych truskawek, ale nie jest to koniecznie. Jeżeli wolicie wersję w formie ciasta, to polecam upiec cieniutką warstwę biszkoptu, dzięki któremu ptasie mleczko łatwiej się kroi na porcje i ładniej się prezentuje. Biszkopt odstaw do przestudzenia i nasącz wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym ptasim mleczku. To świetny pomysł na deser na lato. Obowiązkowo z galaretką truskawkową i świeżymi owocami na wierzchu. UWAGI *Poza sezonem na truskawki do galaretki dodaj 500 ml wody. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/06/truskawkowe-ptasie-mleczko.html