Przepis
Składniki:
długie bułki (u mnie tzw. paluchy)
kilka pieczarek
żółty ser
kilka plastrów szynki
1 cebula
odrobina masła
ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra papryka
łyżka oleju
Wykonanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.
Zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić o kolorową paprykę, pomidory, mozzarellę lub inne ulubione dodatki :))