Przepis
Składniki: (nie podaję konkretnych ilości, bo to raczej kwestia gustu, my lubimy sporo cebuli, inni mogą jej w ogóle nie tolerować w zapiekankach):
- bułki
- pieczarki
- cebula
- resztki wędlin/kiełbasy
- starty żółty ser
- odrobiny oleju rzepakowego do smażenia
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na odrobinie oleju. W połowie smażenia dodałam pokrojoną w kostkę wędlinę, a na koniec wrzuciłam pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko razem doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę poddusiłam na patelni.
Farsz wyłożyłam na lekko wydrążone połówki bułek (wtedy będzie go więcej na każdej zapiekance:P), obficie obsypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku (180 stopni, ok. 10 minut- do czasu roztopienia się i przyrumienienia sera).