Przepis
Składniki:
» 200g przesianej mąki pszennej,
» 15g świeżych drożdży,
» 1/6 szklanki letniego mleka,
» 1/6 szklanki letniej wody,
» 1/2 łyżeczki cukru,
» 2 łyżki oliwy z oliwek,
» szczypta pieprzu,
» łyżeczka soli.
1. Drożdże rozrabiam w letnim mleku z wodą i cukrem, a następnie odstawiam na około 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki dodaję sól i pieprz, a następnie drożdże oraz oliwę z oliwek.
3. Z wszystkich składników wyrabiam ciasto, które następnie rozwałkowuję i układam na okrągłą blaszkę (ciasto wyrobione z podanych składników wystarcza na 1 blaszkę o średnicy 25 cm). Ciasto od razu dzielę sobie na kawałki, żeby później łatwiej można było pokroić.
4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
5. Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego do 200°C piekarnika na nie dłużej niż 10 minut.
6. Po około 10 minutach wyciągam ciasto z piekarnika, smaruję sosem pomidorowym (przepis na sos pomidorowy również znajdziecie na moim blogu, klikając w linka), a następnie nakładam ulubione dodatki (np. pieczarki, cebulkę, paprykę, szynkę, salami, pokrojonego kabanosa, pomidora, oliwki, ser feta itd.) i na koniec posypuję wszystko startym serem.
7. Pizzę wraz z wszystkimi dodatkami wstawiam do piekarnika na około 10-15 minut (w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mnie wypieczoną).
Smacznego!