Pizza idealna

Krzysztof
Przepisy
01.08.2014 20:16
Pizza idealna

Przepis

Składniki na 3 pizze:

500g mąki pszennej (użylismy typu 500)

350ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

pół łyżeczki cukru

7g suchych drożdży

Dodatki:

kiełbasa chorizo

rukola

kilkanaście pomidorków koktajlowych czerwonych

kilkanaście pomidorków koktajlowych żółtych

mozarella

kilkanaście plasterków sera dojrzewającego bądź parmezanu

Sos pomidorowy:

koncentrat pomidorowy

1/3 szklanki wody

zioła prowansalskie

sól i pieprz do smaku

szczypta cukru

4-5 łyżek ulubionego ketchupu

Wykonanie:

Ciasto:

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie, do szerokiej miski bądź na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wlewamy drożdże i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy sól, łyżkę oliwy oraz cukier. Mieszamy aż do połączenia składników. Stolnicę delikatnie oprószamy mąką i zagniatamy ciasto do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (około 5-8 minut). Do miski wlewamy niecałą łyżkę oliwy i smarujemy dno oraz boki. Umieszczamy w niej ciasto, które nacinamy na wierzchu w dwóch miejscach, robiąc krzyż. Górę ciasta smarujemy pozostałą oliwą, przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, do podwójnego zwiększenia objętości. Jeśli się śpieszymy, możemy nagrzać piekarnik do 50 stopni C i umieścić w nim miskę z ciastem na około 45 minut.

W międzyczasie łączymy składniki sosu pomidorowego oraz przygotowujemy dodatki do pizzy: kroimy chorizo, pomidorki koktajlowe, mozarellę oraz myjemy i osuszamy rukolę.

Do wyrośniętego ciasta wciskamy pięść – by wypuścić zbędne powietrze. Dzielimy je na 3 części – jeśli nie chcemy od razu robić trzech, można umieścić ciasto w lodówce, w zamkniętym pojemniku do następnego dnia. Rozwałkowujemy ciasto bardzo cieniutko, umieszczamy je w blasze do pieczenia, boki ciasta zawijamy w rulonik, środek smarujemy sosem, nakładamy mozarellę, chorizo i pomidorki koktajlowe. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C i pieczemy pizzę około 15-18 minut. Na upieczoną pizzę nakładamy rukolę oraz plasterki sera. Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smacznego! :)