Przepis
śmietankowo-malinowy sernik na zimno
Chłodny, orzeźwiający, idealny na upalne dni. Bardzo smaczny, chętnie wrócę do tego przepisu. Mogę wam go polecić bez najmniejszych wyrzutów sumienia ;)
Źródło
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
SPÓD:
170 g herbatników maślanych
4 łyżki masła/margaryny
50 g białej czekolady
MASA ŚMIETANKOWA:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
0,7 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżeczki żelatyny
MASA MALINOWA:
350 g malin (świeżych lub mrożonych)
350 g jogurtu greckiego
0,7 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
kilka malin
kremówka do dekoracji
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić razem z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do herbatników i wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wgnieść masę herbatnikową w spód, wstawić do lodówki.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Miksować dalej, dodając po łyżce serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.
Z kolejnymi 4 łyżeczkami żelatyny zrobić to samo, co wcześniej. Maliny zblednować razem z cukrem. Wymieszać z jogurtem greckim, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając (ja to wszystko zrobiłam w blenderze). Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.
Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!