Zupa dwa kolory

Ewelina
Zupy
29.08.2014 21:18
Zupa dwa kolory

Przepis

Zupa-krem Duo Color

kategorie: Ania, dla dzieci, zupy

Nie jestem mistrzynią zup. Tu przoduje moja mama, która z niczego potrafi ugotować zupę, że palce lizać. Ja specjalizuję się w żurku i zupach krem. I wystarczy. Zawsze mogę dodać tajemnicze warzywa do zupy, zabarwić innym, ulubionym i wtedy mam pewność, że niczego nieświadome dziedziczki zjedzą wszystko ze smakiem. Pisałam już, że ostatnio Córa Młodsza je kolorami? Dla białego jest łaskawa. Do innych kolorów podchodzi ostrożnie i często za nieodpowiednią barwę otrzymuję karę, w postaci pozostawienia wszystkiego na talerzu. No to dałam jej wybór :)

Nie jest to zupa jednogarnkowa, ale nie wymaga większego wysiłku niż tradycyjne zupy. A efekt całkiem miły dla oka.

Składniki na garnek nr 1

300 g kalafiora (same różyczki)

1 cebula

1 pietruszka

1 marchewka

plasterek selera

ciut świeżej pietruszki

1 łyżeczka masła

3 łyżki mleka

ok. 1/2 l wody

przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)

1-2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)

Składniki na garnek nr 2:

250 g brokuła (same różyczki)\

1 cebula

1 pietruszka

1 marchewka

plasterek selera

ciut świeżej pietruszki

ok. 1/2 l wody

1 łyżeczka masła

przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, a te które tego wymagają – obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno posiekać i poddusić w obu garnkach.

Do „garnka kalafiorowego” dodać mleko i podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Dusić ok. 10 minut.

Do „garnka brokułowego” dodać od razu, podzielony na mniejsze różyczki brokuł i resztę warzyw i zalać wodą.

Po 10 minutach do „garnka kalafiorowego” dodać resztę warzyw i zalać całość wodą.

W obu garnkach gotować zupy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Doprawić do smaku 10 minut przed końcem gotowania.

Obie zupy dobrze zmiksować (oddzielnie oczywiście :-) ). Jeśli to konieczne dodać trochę wody i/lub dodatkowo doprawić do smaku.

Do zupy kalafiorowej dodałam łyżkę śmietany 12%.

No i najważniejsze – podanie: Do dwóch kubków wlać osobno zupę brokułową i zupę kalafiorową. Równocześnie przelewać zupę z kubków (z prawej i lewej ręki) do głębokiego talerza. Można podawać z prażonymi pestkami słonecznika, dyni, groszkiem ptysiowym, grzankami.

Smacznego i kolorowego! :)