Przepis
Zupa-krem Duo Color
kategorie: Ania, dla dzieci, zupy
Nie jestem mistrzynią zup. Tu przoduje moja mama, która z niczego potrafi ugotować zupę, że palce lizać. Ja specjalizuję się w żurku i zupach krem. I wystarczy. Zawsze mogę dodać tajemnicze warzywa do zupy, zabarwić innym, ulubionym i wtedy mam pewność, że niczego nieświadome dziedziczki zjedzą wszystko ze smakiem. Pisałam już, że ostatnio Córa Młodsza je kolorami? Dla białego jest łaskawa. Do innych kolorów podchodzi ostrożnie i często za nieodpowiednią barwę otrzymuję karę, w postaci pozostawienia wszystkiego na talerzu. No to dałam jej wybór :)
Nie jest to zupa jednogarnkowa, ale nie wymaga większego wysiłku niż tradycyjne zupy. A efekt całkiem miły dla oka.
Składniki na garnek nr 1
300 g kalafiora (same różyczki)
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
plasterek selera
ciut świeżej pietruszki
1 łyżeczka masła
3 łyżki mleka
ok. 1/2 l wody
przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)
1-2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
Składniki na garnek nr 2:
250 g brokuła (same różyczki)\
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
plasterek selera
ciut świeżej pietruszki
ok. 1/2 l wody
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, szczypta gałki muszkatałowej, parę liści świeżego lubczyku (może być lubczyk suszony)
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, a te które tego wymagają – obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno posiekać i poddusić w obu garnkach.
Do „garnka kalafiorowego” dodać mleko i podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Dusić ok. 10 minut.
Do „garnka brokułowego” dodać od razu, podzielony na mniejsze różyczki brokuł i resztę warzyw i zalać wodą.
Po 10 minutach do „garnka kalafiorowego” dodać resztę warzyw i zalać całość wodą.
W obu garnkach gotować zupy na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawić do smaku 10 minut przed końcem gotowania.
Obie zupy dobrze zmiksować (oddzielnie oczywiście :-) ). Jeśli to konieczne dodać trochę wody i/lub dodatkowo doprawić do smaku.
Do zupy kalafiorowej dodałam łyżkę śmietany 12%.
No i najważniejsze – podanie: Do dwóch kubków wlać osobno zupę brokułową i zupę kalafiorową. Równocześnie przelewać zupę z kubków (z prawej i lewej ręki) do głębokiego talerza. Można podawać z prażonymi pestkami słonecznika, dyni, groszkiem ptysiowym, grzankami.
Smacznego i kolorowego! :)