- Czas gotowania: 18 min
- Czas przygotowania: 75 min
Składniki
Składniki:
20 g drożdży
150 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g mąki
Dodatki:
pieczarki
oliwki
peperoni
ser mozarella
Sos do pizzy Folwark
Przepis
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić pod przykryciem na 10 min aż się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, oliwą, sól. Dodać drożdże.
Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. (ciasto powinno 2-krotnie zwiększyć swoją objętość)
Ciasto wyjąć z naczynia na blat kuchenny podsypać mąką i jeszcze raz dokładnie ugnieść.
Ułożyć dodatki wg uznania i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 18 minut.