Przepis
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 1/2 szklanka oleju
- 250 g malin
- 250 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Ciasto - do miski wrzucamy masło pokrojone na kawałki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagniatamy aż składniki się połączą. Możemy także zmiksować jak mamy taki mikser ze specjalną końcówką. Ja zmiksowałam w Termomix - czas 30 sek, obr. 4-5 - pomocna była kopystka.
Ciasto podzielić na 2 części - 60% i 40%. Schować do zamrażalnika na godzinę.
Blaszkę o wymiarach 24x34 wysmarować masłem, zetrzeć większą część ciasta na tarce z dużymi oczkami, rozłożyć i delikatnie ugieść. Podpiec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół przez 20 minut w 190 stopniach. Potem ciasto całkowicie wystudzić.
Jak ciasto będzie zimne przygotować piankę. Białka ubić mikserem na sztywno, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, ubijać. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo proszek budyniowy i na koniec olej. Masę przełożyć na ciasto i wyłożyć owoce, wcisnąć je delikatnie do środka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190 stopniach przez 30-40 minut do zarumienienia. Ja piekłam 35 minut. Otworzyć piekarnik i studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, potem można wyciągnąć.
Kroimy na kawałki, możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)