prosty torcik truflow

Krzysztof
Przepisy
04.01.2015 21:21
prosty torcik truflow

Przepis

brownie:

150 gramów gorzkiej czekolady

3 jaja

150 gramów cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

100 gramów masła

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki ciemnego kakao

nasączenie:

50 ml niegazowanej wody mineralnej

100 - 120 ml likieru czekoladowego lub kawowego

krem truflowy:

12 sztuk trufli (użyłam z firmy Wawel)

100 gramów gorzkiej czekolady

1 płaska łyżka cukru pudru

1 - 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)

200 gramów śmietany kremówki 30%

250 gramów mascarpone

3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo:

około 60 gramów startej gorzkiej czekolady

3 płaskie łyżki ciemnego kakao

3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

kandyzowane wiśnie do dekoracji

Mascarpone wyjmujemy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem kremu.

Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.

Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).

Tortownicę o średnicy 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.

Piec około 28 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ciasto od razu wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i jeszcze ciepłe naponczować obficie, a następnie posmarować powidłami lub dżemem.

UWAGA: Nie czekamy z nasączaniem aż ciasto całkiem przestygnie, gdyż wtedy na powierzchni utworzy się "skorupka", która utrudni nam nawilżanie.

Teraz zabieramy się za krem.

Czekoladę i trufle łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy 3 - 4 łyżki zimnej śmietanki i roztapiamy na parze. Masę schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Serek mascarpone przekładamy do miski, mieszamy go energicznie łyżką, przekładamy do niego masę truflową i mieszamy łyżką do połączenia składników (powinno pójść gładko i bez powstawania grudek).

Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy.

Kremówkę przekładamy do kremu truflowego i mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach krótko, tylko do połączenia składników.

Na końcu dodajemy alkohol (opcjonalnie) i mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową.

Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy, potem jednym ruchem przelewamy całość do masy i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitego kremu.

Gotowy krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

Kiedy to nastąpi, posypujemy ciemnym kakao i startą czekoladą, dekorujemy wisienkami.