Truskawkowy tort z galaretkami

Krzysztof
Ciasta
17.05.2014 7:19
Truskawkowy tort z galaretkami

Przepis

Składniki:

- 5 galaretek Winiary o smaku truskawkowym

- 700ml kwaśnej śmietany 18%

- 5-6 łyżeczek żelatyny

- szklanka cukru

- 2/3 szklanki mleka

- 20dkg świeżych truskawek

Przygotowanie:

- trzy galaretki przygotuj według zaleceń na opakowaniu, odłóż do zastygnięcia

- śmietanę ubijaj z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia

- żelatynę rozpuść w gorącym mleku, tak żeby nie było grudek, wlej do śmietany cały czas miksując wówczas śmietana nie zetnie się od ciepłego mleka

- galaretki pokrój w kostkę, włóż do śmietany, wymieszaj delikatnie łyżką

- masę przelej do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm – ważne, aby tortownica była szczelna, włóż do lodówki do zastygnięcia

- pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750ml gorącej wody, odłóż aby wystygły

- gdy tort się zastygnie, a galaretki będą całkowicie zimne, wylej delikatnie galaretki na wierzch tortu, odłóż do zastygnięcia

- na koniec udekoruj tort truskawkami i podawaj

Uwagi:

- tort należy przechowywać w lodówce