Przepis
Składniki:
- 5 galaretek Winiary o smaku truskawkowym
- 700ml kwaśnej śmietany 18%
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 20dkg świeżych truskawek
Przygotowanie:
- trzy galaretki przygotuj według zaleceń na opakowaniu, odłóż do zastygnięcia
- śmietanę ubijaj z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia
- żelatynę rozpuść w gorącym mleku, tak żeby nie było grudek, wlej do śmietany cały czas miksując wówczas śmietana nie zetnie się od ciepłego mleka
- galaretki pokrój w kostkę, włóż do śmietany, wymieszaj delikatnie łyżką
- masę przelej do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm – ważne, aby tortownica była szczelna, włóż do lodówki do zastygnięcia
- pozostałe dwie galaretki rozpuść w 750ml gorącej wody, odłóż aby wystygły
- gdy tort się zastygnie, a galaretki będą całkowicie zimne, wylej delikatnie galaretki na wierzch tortu, odłóż do zastygnięcia
- na koniec udekoruj tort truskawkami i podawaj
Uwagi:
- tort należy przechowywać w lodówce