Przepis
Czarny makaron z małżami
Składniki:
na 4 osoby
500 gr czarnego makaronu
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła czosnkowego Lurpak
pół szklanki białego wina
pół cytryny
słoiczek małży lub świeżych
sól pieprz
Czarny makaron z małżami
Przygotowanie:
Akcja rozgrywa się w garnku i na patelni ala rondel. W połowie czasu gotowania makaronu zacznij działać na patelni.
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wyciśnięty czosnek oraz wino.Mieszaj. Poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj małże. i chwilę duś mieszając.
3. Teraz dodaj makaron na patelnię i wymieszaj z pocięta natką pietruszki, skrop sokiem z cytryny i serwuj!
Oczywiście najlepsze są świeże małże. Można je dostać w sklepach.