Zupa z kurek i podgrzybków

Ewelina
Zupy
22.08.2014 20:10
Zupa z kurek i podgrzybków

Przepis

Składniki:

259 gram kurek

100 gram podgrzybków

2 łyżki oliwy

1 pomidor

cebula

czosnek

marchewka 2 łodygi selera naciowego

1,5 litra bulionu

śmietana

gałązka rozmarynu świeżego

gałązka lubczyku

kilka ziaren ziela angielskiego

liść laurowy

odrobina gałki muszkatołowej

pół szklanki mąki

jajko

odrobina wody do rozrzedzenia ciasta

śmietana

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyść ( ja myję kapelusze) i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.

2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut.

3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni.

4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj.

5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane.

6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem.

Udekoruj gałązką lubczyku.

Dla osób lubiących konkretną zupę: dodajcie łyżkę śmietany i udekorujcie dowolnie kiełkami lub pietruszką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną