Przepis
Składniki:
259 gram kurek
100 gram podgrzybków
2 łyżki oliwy
1 pomidor
cebula
czosnek
marchewka 2 łodygi selera naciowego
1,5 litra bulionu
śmietana
gałązka rozmarynu świeżego
gałązka lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
odrobina gałki muszkatołowej
pół szklanki mąki
jajko
odrobina wody do rozrzedzenia ciasta
śmietana
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyść ( ja myję kapelusze) i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.
2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut.
3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni.
4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj.
5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane.
6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem.
Udekoruj gałązką lubczyku.
Dla osób lubiących konkretną zupę: dodajcie łyżkę śmietany i udekorujcie dowolnie kiełkami lub pietruszką.