Makaron z krewetkami i orzechami

Ewelina
Makarony
18.09.2014 7:39
Makaron z krewetkami i orzechami

Przepis

Dzisiaj pokazuję bardzo szybki obiad – makaron z bazylią cytrynową, krewetkami i orzechami pinii. W tym przepisie zdecydowanie pierwsze skrzypce gra bazylia cytrynowa o bardzo wyrazistym smaku. Na drugim planie uplasowały się niesamowite krewetki tygrysie i orzechy pinii. Makaron obleczony jest w niesamowicie delikatnym, kremowym sosie na bazie mleka i bazylii, a kilka dodatków sprawia, że całe danie jest wyborne. Do dzieła!

Składniki (2-3 porcje):

makaron – 300 gram (użyłem bucatini, ale klasyczne spaghetti też się świetnie sprawdzi)

bazylia cytrynowa – 2 pełne łyżki posiekanej (warto użyć właśnie cytrynowej odmiany)

gałka muszkatołowa – 0,5 płaskiej łyżeczki

sól – 0,5 łyżeczki

pieprz czarny – 0,5 płaskiej łyżeczki

ser grana padano – 3 pełne łyżki

mleko – 1 szklanka

mąka pszenna – 1 płaska łyżka

krewetki – 10 sztuk

orzechy pinii – 2 łyżki

Przygotowanie (20 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki wrzuć do wrzątku na 2 minuty i odsącz.

2. W międzyczasie upraż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni orzechy pinii.

3. Przygotuj sos – do garnka (na małym ogniu) wsyp mąkę i dokładnie mieszając trzepaczką dodawaj mleko (małymi porcjami). Dodaj gałkę, sól, pieprz, bazylię cytrynową, drobno starty ser. Zawartość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do zgęstnienia.

4. Makaron odlej pozostawiając odrobinę wody i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos i krewetki. Wymieszaj i podawaj, jeśli makaron zacznie gęstnieć, możesz dodać odrobinę wody po gotowaniu makaronu.

Powodzenia i Smacznego!

B.