Przepis
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM
Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych.
Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego.
Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)
Składniki:
400g dobrego (chudego) mięsa mielonego
1 cebula
1 por (biała część)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól, pieprz
odrobina ostrej papryki
2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatków
ziele angielskie
liść laurowy
koperek
Wykonanie:
Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju na patelni, rozdrabniając mięso widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.
Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :)
z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada...