Sałatka z ogórków, marchewki i papryki

Ewelina
Sałatki
22.08.2014 20:36
Sałatka z ogórków, marchewki i papryki

Przepis

Składniki:

2 kg ogórków

50 dag marchwi

50 dag cebuli

50 dag papryki czerwonej

pół główki czosnku

Zalewa:

2 łyżki oleju

1 szklanka octu

2 szklanki wody

1 szklanka cukru

1,5 łyżki soli

5 ziaren ziela angielskiego

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.

Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach - ja cienko posiekałam w plastry.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski.

Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny.

Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.