Przepis
Składniki:
2 kg ogórków
50 dag marchwi
50 dag cebuli
50 dag papryki czerwonej
pół główki czosnku
Zalewa:
2 łyżki oleju
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.
Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach - ja cienko posiekałam w plastry.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski.
Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny.
Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.