Zupa serowa

Ewelina
Zupy
09.01.2015 20:23
Zupa serowa

Przepis

SKŁADNIKI :

1,5 litra przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego ( można użyć rosołu )

1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

3 łyżki oliwy

2 serki topione po 100 g gouda, ementaler

sól, pieprz do smaku

100 ml śmietanki 30%

3-4 kromki chleba + 3 łyżki oliwy

zioła prowansalskie

szczypiorek i ser dojrzewający do posypania

PRZYGOTOWANIE :

W garnku na oliwie podpiekamy cebulę i czosnek.Wlewamy bulion, dodajemy od razu pokrojone serki na male kawałki. W miedzy czasie kroimy chleb w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i podpiekamy do momentu zrumienienia się, grzanki studzimy.

Zaczynamy gotować zupę około kilka minut, mieszamy aż serki się rozpuszczą. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotową zupę, lekko przestygniętą podajemy posypaną szczypiorkiem, grzankami i plasterkami sera. Smacznego.