Przepis
SKŁADNIKI :
1,5 litra przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego ( można użyć rosołu )
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki oliwy
2 serki topione po 100 g gouda, ementaler
sól, pieprz do smaku
100 ml śmietanki 30%
3-4 kromki chleba + 3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
szczypiorek i ser dojrzewający do posypania
PRZYGOTOWANIE :
W garnku na oliwie podpiekamy cebulę i czosnek.Wlewamy bulion, dodajemy od razu pokrojone serki na male kawałki. W miedzy czasie kroimy chleb w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i podpiekamy do momentu zrumienienia się, grzanki studzimy.
Zaczynamy gotować zupę około kilka minut, mieszamy aż serki się rozpuszczą. Następnie wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy do smaku. Gotową zupę, lekko przestygniętą podajemy posypaną szczypiorkiem, grzankami i plasterkami sera. Smacznego.