Przepis
4 drożdżowe chlebki żytnie o średnicy ok.15-17 cm
6 łyżek masła
1 posiekana mała cebula
30-35 g mąki pszennej
260 g mąki żytniej (lub pół na pół)
3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
2 listki laurowe
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 brokuł (same różyczki)
1 duża marchew starta na tarce
ok. 225 g sera cheddar w dwóch kolorach-jasny i żółty
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie,dodać posiekaną cebulę i obsmażać na średnim ogniu ok.5 min.
Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min. aż mąka nabierze złotawego koloru.
Teraz dodać pozostałą mąkę ,wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową,liście laurowe,sól i pieprz.Mieszając zagotować rozetrzeć grudki.
Zmniejszyć ogień do małego i gotować bez przykrycia ok.20 min aż zupa stanie się gęsta i straci posmak mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu aby nie przypalić.
W międzyczasie wyciąć w chlebkach otwory i ręką lub z pomocą widelca wydrążyć środki wybierając miąższ.
Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę .Gotowac do miękości brokułów. Zdjąc z ognia.
Z zupy usunąc liście laurowe i całą zupę zemlec blenderem na puree.
Do zupy dodac ser,wstawic ponownie na ogień i ogrzewac do czasu stopienia sie sera.Jeśli zupa wydaję się nam zbyt gęsta dodac trochę wody lub bulionu.
Zupę nalac do wydrążonych chlebków,udekorowac startym białym i żółtym cheddarem.