Zupa serowa

Ewelina
Zupy
01.09.2013 10:53
Zupa serowa

Przepis

4 drożdżowe chlebki żytnie o średnicy ok.15-17 cm

6 łyżek masła

1 posiekana mała cebula

30-35 g mąki pszennej

260 g mąki żytniej (lub pół na pół)

3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego

2 listki laurowe

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

1 brokuł (same różyczki)

1 duża marchew starta na tarce

ok. 225 g sera cheddar w dwóch kolorach-jasny i żółty

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie,dodać posiekaną cebulę i obsmażać na średnim ogniu ok.5 min.

Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min. aż mąka nabierze złotawego koloru.

Teraz dodać pozostałą mąkę ,wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową,liście laurowe,sól i pieprz.Mieszając zagotować rozetrzeć grudki.

Zmniejszyć ogień do małego i gotować bez przykrycia ok.20 min aż zupa stanie się gęsta i straci posmak mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu aby nie przypalić.

W międzyczasie wyciąć w chlebkach otwory i ręką lub z pomocą widelca wydrążyć środki wybierając miąższ.

Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę .Gotowac do miękości brokułów. Zdjąc z ognia.

Z zupy usunąc liście laurowe i całą zupę zemlec blenderem na puree.

Do zupy dodac ser,wstawic ponownie na ogień i ogrzewac do czasu stopienia sie sera.Jeśli zupa wydaję się nam zbyt gęsta dodac trochę wody lub bulionu.

Zupę nalac do wydrążonych chlebków,udekorowac startym białym i żółtym cheddarem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną