Przepis
Składniki na naleśniki (5 sztuk):
170 g mąki
300 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
300 g kiszonej kapusty
pół szklanki soku jabłkowego
sól, cukier, pieprz, słodka papryka
5 parówek
keczup, musztarda
dodatkowo:
100 g żółtego sera np. gouda lub cheddar
Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do naczynia wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i mleko. Zmiksować. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśnik (powinno być ich 5 sztuk).
Kiszoną kapustę przepłukać, odcisnąć wodę i posiekać. Na patelnię wlać łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną kapustę i chwilę podsmażyć. Podlać sokiem jabłkowym, doprawić solą, pieprzem cukrem i słodką papryką. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Naleśniki posmarować musztardą i keczupem. Na wierzchu ułożyć obsmażoną kapustę i parówkę. Zawinąć w rulon i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Tak przygotowane hot-dogi posypać startym na tarce serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 20 minut.
Smacznego :)