Do świąt już niedaleko, a więc warto zabrać się za robienie pierników. Poznaj przepis z TikToka i już dziś rozpocznij pieczenie!
Święta Bożego Narodzenia
Do świąt zostało ponad 2 tygodnie, jednak niektóre rzeczy warto zrobić wcześniej, aby nie odkładać ich na ostatnią chwilę. Jednym z zajęć, które można wykonać wcześniej, jest zrobienie pierniczków. Ciasta te mogą postać dłużej, a dzięki odpowiedniemu ich przechowywaniu, nie stwardnieją do Wigilii.
Pierniki
Jednym z podstawowych słodkości, jakie robi się na święta Bożego Narodzenia, są pierniki. Podczas ich pieczenia zapach cynamonu i korzennych przypraw rozchodzi się po całym domu i zdecydowanie jest to zapach nadchodzących świąt. Wygląd pierników zależy tylko od naszej wyobraźni i mogą one mieć kształt związany ze świętami jak choinka, dzwonek, laska z lukru czy bombka. Każde ciastko można również indywidualnie ozdobić za pomocą lukru, perełek czy innych dodatków. Upieczone pierniki można wyłożyć na stół podczas Wigilii, jak również zawiesić na bożonarodzeniowej choince.
Przepis na pierniki
Przepisów na pierniki jest w Internecie mnóstwo, jednak warto przed świętami zrobić próbę generalną i wypróbować dany przepis. Pierniki, to takie ciastka, które rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, więc przed świętami trzeba będzie upiec kolejną blachę. Jednym z najlepszych przepisów, jakie można znaleźć w Internecie, jest od Leny Gryszko, która udostępniła go na swoim tiktokowym profilu.
Przepis na pierniki od Leny Gryszko
Do przygotowania świątecznych pierników według przepisu Leny Gryszko potrzeba kilka składników. Oto cała lista:
• 300 g mąki pszennej,
• 100 g miodu,
• 1 jajko,
• przyprawę korzenną lub przyprawę do piernika
• kostkę masła,
• szklankę cukru,
• łyżeczkę sody oczyszczonej.
Sposób przyrządzania
Przepis na pierniki od tiktokerki Leny Gryszko jest bardzo prosty. Wystarczy trzymać się przepisu i wykonywać wszystkie zalecenia krok po kroku. Oto sposób przyrządzania pierników krok po kroku:
Krok 1) Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj je ze sobą, aby połączyły się w jednolitą masę.
Krok 2) Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Z tak przygotowanego placka należy za pomocą foremek powycinać ciastka.
Krok 3) Na blaszce do pieczenia połóż papier do pieczenia i dopiero wtedy kładź na niego przygotowane ciastka.
Krok 4) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i dopiero wtedy umieścić w nim blaszkę z ciastkami. Czas pieczenia pierników to około 20 minut.
Krok 5) Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia. Gdy będą już zimne, należy przetrzymywać je w suchym i ciemnym miejscu np. w puszcze czy słoiku. Gdy pierniki zrobią się twarde, to do puszki można włożyć skórkę z pomarańczy czy kawałek jabłka, co sprawi, że znów nabiorą wilgoci i będą miękkie.