Produkty spożywcze przechowujemy w wielu miejscach: w lodówce, zamrażarce, szafkach kuchennych, na blatach. Jednak większość osób źle przechowuje pewne produkty. Poznaj najczęściej popełniane błędy!
Polacy gromadzili zapasy w pandemii
Trwająca już ponad półtora roku pandemia koronawirusa zmieniła nasze podejście do zakupów. Polacy w obawie przed kwarantanną i koniecznością pozostania w domach, zaczęli masowo gromadzić zapasy spożywcze, podstawowe środki higieny i leki. Jak wynika z danych statystycznych wzrosła sprzedaż produktów z długim terminem przydatności do spożycia, takich jak makarony, kasze, ryże, mąki oraz papier toaletowy, mydło, płyny do dezynfekcji oraz leki przeciwko przeziębieniu i grypie.
Nie wszyscy jednak wiedzą, jak przechowywać zakupione produkty, poznaj najczęściej popełniane błędy podczas przechowywania żywności.
Najczęściej popełniane błędy podczas przechowywania żywności
Makaron, ryż, kasza
Nie przechowuj produktów spożywczych, np. przypraw, mąki, makaronu czy kaszy w torebkach foliowych i papierowych. W ten sposób łatwo mogą dostać się do nich mole spożywcze!
Wszystkie produkty sypkie przechowuj w hermetycznie zamykanych szklanych lub plastikowych pojemnikach. Do środka możesz włożyć listek laurowy lub ziele angielskie, to dodatkowa zapora dla moli.
Chleb
Po zakupie chleba nie przechowuj go w plastikowym worku, ponieważ wtedy szybciej spleśnieje. Nie wkładaj go do lodówki, bo w niskich temperaturach woda szybciej odparowuje, przez co chleb szybko twardnieje.
Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pudełku, np. chlebaku. Dodaj odrobinę soli, która pomoże ochronić chleb przed pleśnią. Jeśli kupiłeś za dużo chleba, podziel go na porcje i zamróź.
Mleko
Większość osób przechowuje mleko na półce w drzwiczkach lodówki. Nie jest to najlepsze miejsce, ponieważ wskutek częstego otwierania drzwi, narażasz mleko na zmianę temperatury, co sprawia że może szybciej się psuć. Otwarte mleko przechowuj na najwyżej lub najniższej półce lodówki, przy ściance, nie na drzwiach.
Miód
Nie musisz przechowywać miodu w lodówce, tam może się krystalizować i stracić nieco swoich prozdrowotnych właściwości. Słoik miodu możesz bez obaw postawić na kuchennym blacie lub w szafce. Pamiętaj tylko, by nie stał w bezpośrednim nasłonecznieniu, lepiej przechowywać go w zacienionym miejscu.
Oliwa z oliwek
Oliwy z oliwek nie przechowuj w lodówce, ani na kuchennym blacie. Jeśli nie chcesz by się utleniła i straciła swoje cenne właściwości, nie powinna być wystawiana na bezpośrednie nasłonecznienie. Trzymaj ją szczelnie zamkniętą w kuchennej szafce.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa przechowuj w lodówce, wtedy zachowają świeżość na dłużej. Ułóż je w pojemniku na dole lodówki, wcześniej wyjmij z foliowych opakowań.
Świeże zioła
Zioła szybko tracą świeżość, więdną lub gniją. Najlepiej odciąć gałązki i opłukać je w zimnej wodzie, a następnie przechowywać je w lodówce, w pojemniku, pod zwilżonym papierowym ręcznikiem.
Mięso i ryby
Mięso i ryby podziel na mniejsze porcje, osobno zapakuj i włóż do zamrażarki. Dzięki temu zachowają świeżość i swoje właściwości na dłużej, a Ty unikniesz niepotrzebnego wyrzucania żywności.