Zimą warto sięgać po produkty spożywcze, które rozgrzeją Cię od środka. Odpowiednia dieta, bogata w pewne składniki, dostarczy Ci substancji odżywczych niezbędnych w zimowym okresie, rozgrzeje i doda energii. Dowiedz się, po jakie produkty warto sięgać, podczas niskich temperatur.
Rozgrzewające produkty, po które warto sięgać zimą
Imbir
Imbir najczęściej stosowany jest w kuchni jako przyprawa, ale od wieków znajduje także zastosowanie w medycynie. Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o leczniczym działaniu, m.in. witaminy, minerały, olejki eteryczne i żywice. Dzięki obecności tych składników, imbir działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Oprócz tego wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, napotnie i rozgrzewająco. Warto po niego sięgać zwłaszcza w sezonie zimowym, w postaci przyprawy lub rozgrzewającego naparu z dodatkiem miodu i cytryny.
Kurkuma
Kurkuma to popularna pikantna przyprawa o wielu cennych właściwościach leczniczych. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera kurkuminę, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Kurkuma hamuje namnażanie się wirusów, zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych. Działa rozgrzewająco i wzmacnia odporność.
Chili
Papryczki chili to nie tylko ostra, aromatyczna przyprawa, dodawana do wielu potraw. Są źródłem cennych składników mineralnych: magnez, żelazo i potas. Dzięki zawartości kapsaicyny, substancji odpowiedzialnej za ich ostry smak, rozgrzewają i pobudzają krążenie. Papryczki chili są bogatym źródłem antyoksydantów, które chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jajka
Jajka zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pomagają zachować zdrowie. Są prawdziwą bombą odżywczą, zapewniają wysoki poziom energii, wspierają działanie układu nerwowego, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, wątroby, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci. Może być to zaskoczeniem ale, dzięki obecności witaminy D, jajka wzmacniają odporność i wspierają profilaktykę przeziębienia i grypy. Warto sięgać po nie na śniadanie w zimowe poranki.
Miód
Miód to naturalny antybiotyk, który wzmacnia odporność, chroni organizm przed infekcjami i wspiera go w walce z przeziębieniem i grypą. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa rozgrzewająco i napotnie.
Napary z roślin o działaniu napotnym
Zima warto pić napary z roślin o działaniu napotnym. Najczęściej stosowane są rośliny takie jak: malina, lipa, czarny bez i imbir. Rośliny napotne, dzięki obecności odpowiednich substancji, pobudzają do pracy gruczoły potowe w organizmie. To z kolei pomaga obniżyć wysoką gorączkę i usunąć chorobotwórcze bakterie i wirusy. Rośliny o działaniu napotnym, pomogą zwalczyć i złagodzić objawy, skrócą przebieg choroby i pozwolą na szybsze uporanie się z infekcją.