Pierniki pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii. W przeszłości pierniki były uznawane za symbol luksusu. Dostęp do nich mieli jedynie najbogatsi. Dzisiaj pierniki stanowią jedne z najpopularniejszych ciasteczek w Europie. Nazwa tych słodkości pochodzi natomiast od starego słowa „pierny”, czy pieprzny. Odnosiła się ona oczywiście do intensywnych przypraw, które dodajemy do pierników.
Jak przygotować pyszne pierniki?
Podstawowy przepis
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki miodu
- 10 dag cukru pudru lub zwykłego cukru
- Pół kostki margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- Przyprawa do pierników
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- Foremki do pierników
Przygotowanie:
-Rozpuść razem miód i margarynę. Poczekaj aż masa ostygnie i wymieszaj ją w misce z resztą składników.
-Wymieszane składniki zgnieć w jedną kulę a następnie ją rozwałkuj.
-Postaraj się, żeby placek był możliwie jak najcieńszy. W trakcie pieczenia ciasto sporo urośnie.
-Następnie za pomocą foremek wykrawaj odpowiednie kształty.
-Umieść pierniczki na papierze do pieczenia i piecz 7-9 minut w 180 stopniach. Uważaj, żeby pierniczki się nie spaliły, a jedynie lekko zarumieniły.
-Kiedy wyciągniesz pierniki z piekarnika, poczekaj aż ostygną, zanim je polukrujesz.
Jak zrobić klasyczny biały lukier do pierników?
Składniki:
- Białko 1 jajka
- Szklanka cukru pudru
- Ulubiony aromat
-Umieść w misce białko i stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując.
-Kiedy lukier będzie już gęsty, dodaj kilka kropelek ulubionego aromatu.
-Jeśli lukier zbyt szybko zastygnie w misce, dodaj kilka kropel soku z cytryny, aby go rozpuścić.
-Przełóż lukier do woreczka z wyciętą dziurką lub do szprycy i udekoruj pierniczki wedle uznania.